Avtor: Župnija Limbuš Objavljeno: 1. 10. 2020

Oktober - mesec rožnega venca

Mesec oktober je v Cerkvi znan tudi kot mesec rožnega venca. V tem mesecu se še posebej spodbuja, da bi verniki odkrivali moč ter pomen te molitve.


Zgodovinski izvor molitve rožnega venca je povezan s psalmi, ki so jih v srednjem veku molili menihi v samostanih. Ker pa v času srednjega veka vsi ljudje niso znali brati in pisati se je uvedla molitvena praksa zaporednih očenašev in zdravamarij imenovana rožni venec. V rožnem vencu se namreč skupaj moli 150 zdravamarij, kar se ujema s številom psalmov v Svetem pismu.

Molitev rožnega venca in rožnevenska pobožnost se je še posebej razširila v 16. stol. V tem času je bila Evropa oblegana s Turki, zato je papež Pij V., vse kristjane povzval naj z zaupanjem molijo rožni venec, da bi bila Evropa rešena. In res, Turki so bili 7. oktobra 1517 pri Lepantu poraženi, kot še nikoli dotlej. Ljudje so se takoj zavedali, da je bila ta zmaga izprošena z molitvijo rožnega venca.

Pobožnost molitve rožnega venca pa se je krepila tudi po Marijinih prikazovanjih. V več prikazanjih na različnih krajih (v Lurdu v Franciji, v Fatimi na Portugalskem, v Lichen na Poljskem, v Valle di Pompei v Italiji) je Marija naročala naj ljudje radi molijo rožni venec.

Tako je veliko duhovnikov, redovnikov in laikov to molitveno prakso "vzelo za svojo". 

Kako pomembna je molitev rožnega venca so poudarjali tudi mnogi svetniki:
- "Rožni venec je moja najljubša molitev. Čudovita molitev! Čudovita v svoji preprostosti in globini."
   (sv. Janez Pavel II.)
- "Nihče, ki vsak dan moli rožni venec, ne bo nikoli zašel na krivo pot. To je izjava, ki jo z veseljem podpišem tudi s svojo krvjo."
   (sv. Ludvik Montfortski)
- "Oklepajte se rožnega venca, kakor se plazilec oklepa drevesa, kajti brez Naše Gospe ne moremo obstati."
   (sv. mati Terezija)
- "Najveličastnejša oblika molitve je molitev rožnega venca."
   (sv. Frančišek Saleški)
- "Če želite, da bo v vaših domovih vladal mir, naj družina skupaj moli rožni venec."
   (sv. Pij X.)

Vsi kristjans smo povabljeni, da radi molimo rožni venec. Naj nam ta molitev pomaga, da po Marijinem zgledu še bolj globoko stopamo v odnos z Jezusom. Morda si lahko kot izziv zastavimo, da bomo v mesecu oktobru vsak dan zmolili vsaj eno desetko rožnega venca, če ne že celotnega, in tako bo ta molitev preprosto postala del našega dneva. Naj bo čas, ki ga porabimo za molitev rožnega venca nekakšna oaza miru, zbranosti in notranje tišine sredi dnevnih opravil.

Ne pozabimo molitev rožnega venca je pomagala skozi zgodovino in bo pomagala tudo v prihodnje!

 

 


Navodila za molitev rožnega venca so na voljo v spodnjem PDF dokumentu: