Avtor: Župnija Limbuš Objavljeno: 18. 12. 2021

Miklavževanje 2021

Že, ko se končuje mesec november, otroci vsako leto z nestrpnostjo pričakujejo dan, ko jih bo obiskal Miklavž. Tako je bilo vseskozi že dolga desetletja in več, ne glede na to v kakšnem režimu smo živeli. Miklavž je bil pri slovenskih otrocih tako priljubljen, da ga ni mogel nihče ukiniti ali celo prepovedati. Tako je ostalo vse do danes.

Miklavž je tako vseskozi obiskoval otroke večinoma po družinah, množično pa tudi po župnijah. Tako je limbuška župnija vsako leto organizirala obisk Miklavža na predvečer sv. Nikolaja v farni cerkvi, kjer so vsi pridni otroci od njega prejeli tudi darilo. Pri tem so ga spremljali angeli in pa zlobni parkeljni, katerih pa so se otroci posebno bali.

Tudi v letošnjem letu je bilo predvideno, da pride Miklavž v limbuško farno cerkev, da tam obišče otroke, a žal zaradi zaostrenih covidnih razmer tega tokrat ni bilo moč organizirati. Varnost vseh morebitnih navzočih pač mora biti na prvem mestu. Zato pa sta našla g. župnik in gospa Lesjak drugačno rešitev. Za vsako skupino veroučencev nižje stopnje, sta namreč Miklavža povabila kar k uri verouka. To pa je potekalo takole:

Ura verouka se je začela, ko naenkrat nekaj zaropota. Otroci se zdrznejo, nastane tišina! So to parkeljni ali kaj, saj so pred tem že dobili namig, da jih bo obiskal Miklavž. Ko zaslišijo zvonček iz hodnika, se iz veroučne učilnice že zasliši skupna otroška molitev. Na vratih se pojavi Miklavž, ki nato skupaj z veroučenci dokonča molitev, nato pa jih pozdravi: ''Hvaljen …'' otroci odgovorijo: ''… Jezus!'' Potem začne Miklavž pogovor in s spraševanjem o vsemogočih zadevah. Otroke je najprej zanimalo kje ima Miklavž parkeljne. Ko pa so ti dobili odgovor, da parkeljni v prostor kjer so veroučenci, nimajo vstopa, saj je veroučenec lahko le priden otrok, so se otroci pošteno oddahnili in stekel je lep sproščen pogovor. Miklavža je posebno zanimalo kaj se otroci pri verouku  učijo, kaj jim pomenijo prihajajoči Božični prazniki ali znajo moliti … Miklavž je bil z njihovimi odgovori silno zadovoljen, pa tudi navdušen nad njihovimi vprašanji, ko so tudi oni kaj povprašali Miklavža. Miklavž je otroke posebno posvaril, da morajo biti še v naprej tako pridni, se med seboj spoštovati, radi imeti starše, posebno pa ljubiti Jezusa, ki ga ne smejo nikoli zapustiti.

Miklavža je tudi zanimalo kaj menijo o katehistkinji gospe Lesjak. Vsi so na en glas veselo izrazili, da je ta zelo prijazna in da jo spoštujejo. Ko pa jih je Miklavž vprašal ali bi se ji za letošnje leto, ko se ta za njih tako trudi zahvalili, so celo iskreno vzkliknili: ''Hvala!''

Vsi ti navzoči, pridni in čudoviti veroučenci, so od Miklavža še prejeli zasluženo darilce. Sledil še je kak fotografski posnetek in pozdrav v slovo.

Na koncu je potrebno še omeniti, da so vsi veroučenci vseskozi uporabljali tudi zaščitne maske, za kar jih je Miklavž še posebno pohvalil in jim priznal, da so lahko marsikateremu odraslemu za vzgled.